3.3 MİLYON TON ÜRETİM YAPIYORUZ, 3.3 GRAM ATIĞIMIZ YOK!

BASIN BÜLTENİ (16.12.2009)

• 3.3 MİLYON TON ÜRETİM YAPIYORUZ, 3.3 GRAM ATIĞIMIZ YOK!

Türkiye'de katı atıkların geri dönüşüm oranı yüzde 35 ilâ 40 arasında. Türk petrokimya sektörünün yüzde 30 pazar payı ile en büyük oyuncusu PETKİM Petrokimya Holding ise, çevre teknolojilerine yaptığı yatırımları hız kesmeden sürdürüyor.
İZAYDAŞ’tan sonra Türkiye’nin ikinci katı atık bertaraf tesisini Aliağa Kompleksi’nde hayata geçiren PETKİM, sadece kendi atıklarını değil, bölgedeki sanayi kuruluşlarının katı atıklarını da bertaraf ederek çevre konusunda "Türkiye yararına hizmet etme" ilkesini sürdürüyor. PETKİM bünyesinde yer alan ve 25 milyon dolara mal olan Katı ve Sıvı Atık Yakma Tesisi ise 2008 sonu itibarıyla 5204 ton katı atık, 372 ton yağlı atık ve 2772 ton çamuru bertaraf etmiş durumda. Tesis, yılda 3 milyon 300 bin ton ürün ve ara ürün kapasitesine sahip PETKİM'in yanı sıra, yakın çevredeki tüm sanayi kuruluşlarına hizmet veriyor.
Çevre bilincinin PETKİM için bir maliyet unsuru değil, üretimin her aşamasında üzerinde hassasiyetle durulan bir rekabet unsuru olduğunu söyleyen PETKİM Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu, bu alanda dünyadaki tüm gelişmeleri izlediklerini vurguladı. Tesisin tam kapasiteye ulaştığında 42 kg/cm2 basınçta 355 derece sıcaklıkta saatte 11,5 ton yüksek basınçlı su buharı üretimi gerçekleştirdiği bilgisini veren Çırakoğlu, elde edilen buharın ise kompleks içindeki diğer fabrikalarda kullanılarak hem enerji verimliliği hem de ekonomiye katkı sağladıklarını hatırlattı.

“HEDEF, BÖLGESEL GÜÇ OLMAK”

2009 yılının, kapasite artırıcı yatırımlar ve idari anlamda PETKİM için hayati önemde bir yıl olduğuna dikkat çeken Çırakoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: ”SOCAR & TURCAS Enerji A.Ş çatısı altına giren PETKİM, ‘Rafineri-Enerji-Lojistik-Kümelenme’ dikey yapılanmasıyla 2018 yılında iç pazar payını yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyor. Aliağa Kompleksi’nde yapılacak rafineri yatırımı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlandı. Ayrıca temel hammadde üretim kapasitemizi yüzde 10 artıracak mühendislik anlaşmalarını imzaladık. 2012 yılında tamamlamayı hedeflediğimiz yatırım sonucunda Etilen, Propilen, C4 ve py-gas üretiminde toplam 129 bin ton kapasite artışı olacak. Alçak Yoğunluklu Polietilen-Tübüler (AYPE-T) Fabrikası’nın üretim kapasitesi ise yüzde 20 artırılarak 145 bin ton/yıl’a çıkarılacak, 2011 yılında tamamlanması planlanan bu yatırımla da PETKİM’in AYPE ve AYPE-T üretim kapasitesi toplamda yıllık 335 bin tona ulaşacak.”
PETKİM Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu, şirketin 30 Eylül 2009 tarihli finansal sonuçlara göre bu yılın ilk dokuz ayında net kârını 65 milyon TL’ye yükselttiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Mart sonrasında ithalatın getirdiği riskler ve yurt dışında krize bağlı olarak ortaya çıkan kapasite düşüklüğüne bağlı olarak iç talebin PETKİM'e kayması ile kapasite kullanım oranımız yeniden hızlı bir yükselişe geçmiştir. Şu anda yine Avrupa ve dünya ortalamasının üzerinde olan %92 kapasite ile çalışıyoruz. İç talebinin %30'unu karşılar durumdayız. Etkileri azalmakla birlikte, devam eden krize rağmen şu anda PETKİM Avrupa’nın en yüksek kapasite kullanım oranıyla çalışan petrokimya şirketlerinden biridir.”

3.3 MİLYON TON ÜRETİM YAPIYORUZ, 3.3 GRAM ATIĞIMIZ YOK!3.3 MİLYON TON ÜRETİM YAPIYORUZ, 3.3 GRAM ATIĞIMIZ YOK!3.3 MİLYON TON ÜRETİM YAPIYORUZ, 3.3 GRAM ATIĞIMIZ YOK!