KİMYASAL ENDÜSTRİ PARKI YOLUNDA İLK ADIM

BASIN BÜLTENİ (28.09.2011)

• PETKİM'DEN KİMYASAL ENDÜSTRİ KÜMELENMESİNE İLK BÜYÜK ADIM...
• PETKİM'İN HAVA-AZOT ÜNİTESİNİ 39 MİLYON DOLAR BEDELLE DEVRALAN AIR LIOUIDE FİRMASI TOPLAMDA 60 MİLYON EURO YATIRIM YAPACAK.
• YAPILACAK YATIRIM SAYESİNDE PETKİM YARIMADASI’NDA KURULACAK OLAN RAFİNERİ VE YENİ PETROKİMYA TESİSLERİNİN İLAVE OKSİJEN, AZOT VE HAVA İHTİYACI KARŞILANACAK.

Petkim, Aliağa Kompleksi'nde Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonunu gerçekleştirme hedefine ilk adımı atarken, Hava-Azot Ünitesi'ni, dünyanın en büyük endüstriyel gaz üreticilerinden Air Liquide firmasına "ilave yatırım, yeni teknoloji ve operasyonel verimlilik yaratma koşulu ile"
39 milyon ABD doları bedelle devretti.
Hava-Azot Ünitesi'nin Air Liquide'e devir protokolü, bugün Maslak Sheraton Oteli'nde düzenlenen bir törenle imzalandı.
Törende bir konuşma yapan SOCAR & Turcas Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, global rekabet avantajı sağlamak ve Petkim Yarımadası'nı bir "Petrokimya Endüstri Parkı"na dönüştürme stratejisi çerçevesinde, bu adımı attıklarını belirtti.
Yavuz, "Air Liquide ile gerçekleşen bu işbirliği sayesinde; Petkim Yarımadası üzerinde Türkiye'nin ilk Kimyasal Endüstri Parkı oluşturma vizyonumuzun en önemli adımlarından birini atmış oluyoruz. Kuracağımız rafinerinin ve 'Value-Site' projemiz çerçevesinde yapılacak tüm üretim faaliyetlerinin azot ve oksijen ihtiyacını, operasyonel verimlilik yaratarak rekabetçi bir şekilde karşılayacağız. Yıllardır Türkiye kamuoyuna anlatmaya çalıştığımız kümelenme metodolojisini hayata geçiriyoruz. Bir yandan Rafineri-Petrokimya-Enerji ve Lojistik zinciri ile dikey entegrasyonu gerçekleştirirken, diğer yandan, Air Liquide yatırımı örneğinde olduğu gibi yan sanayi ile işbirliği geliştirerek yatay entegrasyona gidiyoruz." dedi.
Bugünkü rekabet ortamının en önemli girdilerinin, entegrasyon ve pazar potansiyeli olduğunu belirten Yavuz; bu gerçeğin bilincinde hareket ettiklerini ve bu nedenle hammaddeden başlayan ve nihai üründe biten zincirin tüm halkalarında yatırım yapmaya devam edeceklerin söyledi.

// KAPASİTE ARTACAK,
MALİYET DÜŞECEK

Dünyanın en büyük kimya şirketlerinin endüstriyel gaz ihtiyacını dış kaynak kullanımı ile sağladığını anımsatan Kenan Yavuz, rekabetin gereği olarak Petkim için de bu kararı aldıklarını belirtti. Endüstriyel gaz üretim ve dağıtımında global bir lider konumunda olan Air Liquide ile bu alanda işbirliği içine girdiklerini kaydeden Yavuz, şöyle devam etti:
"Bu işbirliği Petkim'in rekabet gücünü artıracak. Petkim Yarımadası'nı global ölçekte petrokimya sektörünün gündemine taşıyacak. Air Liquide, hava azot ünitemizin teknolojisini yenilemenin yanı sıra, yeni bir hava ayırma ünitesi kuracak, toplam kapasiteyi 60 milyon Euro yatırım ile bugünkü çalışır kapasitesinin yüzde 50 üzerine çıkaracak. Böylece kuracağımız rafineri ve yeni petrokimya tesislerinin ihtiyacı, sinerji yaratacak şekilde karşılanacak. Sektörümüzün iki devi Petkim ve Air Liquide firmaları yaptıkları bu işbirliği sayesinde global ölçekte büyük bir başarıya imza atacaklar."

// "PETKİM, ANA FAALİYET
ALANINA ODAKLANIYOR"

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk de dünyada pek çok örneği olan Kimyasal Endüstri Parkı konseptini Türkiye'de ilk kez uygulama yolunda çok kritik bir adım attıklarını söyledi. Bu kümelenme modellerinde üreticilerin, hizmet ve utilite sağlayıcılarının, araştırma merkezlerinin tam entegrasyon ile çalıştıkları bilgisini veren Öztürk, "Bu konseptte şirketler arasında lojistik ve utilite entegrasyonunun yaratacağı sinerji ve şirketlerin temel iş aktivitelerine odaklanması ile verimlilik yaratılması sağlanır. Kimyasal Endüstri Parkı çatısı altında bulunan şirketlere, atık arıtım, buhar, endüstriyel gaz gibi utilite servislerini satın alabilecekleri bir ortam da sağlanır. Almanya'da bulunan 'Marl Chemical Park', Singapur'da bulunan 'Jurong Island' ve Belçika'daki 'Antwerp Chemical Cluster' Air Liquide'in faaliyet gösterdiği kimyasal endüstri parklarından sadece birkaçı. Tüm bu kimya parklarında faaliyet gösteren şirketlerin endüstriyel gaz ihtiyaçları, Air Liquide'in üretim tesisleri ve kilometrelerce uzunluğundaki gaz dağıtım ağı sayesinde karşılanıyor." dedi.
Petkim'in bu işbirliği ile asıl işi olan petrokimyasal ürün üretimine odaklanarak, verimlilik artışı sağlayacağını sözlerine ekleyen Genel Müdür Öztürk, Air Liquide ile yapılan işbirliğinin Türkiye'de küresel ölçekte anlamı olan ilk kümelenme adımı olduğunu anımsattı. Bugün dünyada bütün şirketlerin ana faaliyet alanlarına (core business) odaklandıklarını, bu kapsamda olmayan konularda ise işbirliklerine girdiklerine dikkat çeken Öztürk, Petkim'in de benzer doğrultuda hedefleri bulunduğunu, çeşitli firmalar ile işbirliği potansiyellerini araştırarak projeler yürüttüklerini sözlerine ekledi.

// AIR LIQUIDE, 2014'DE YENİ
ÜNİTEYİ DEVREYE ALACAK

Air Liquide Güney-Doğu Avrupa Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Augustin de Roubin ise şirketin kısa vadede mevcut ünitelerin daha verimli kullanılmasını sağlayacak bir dizi yatırım planladığı bilgisini verdi. 2014 yılında ise son teknoloji ile donanmış yeni bir hava ayırma ünitesini devreye alacaklarını kaydeden Roubin, böylelikle temin edilen endüstriyel gazların kalitesinin artarak, maliyetinin ciddi oranda düşeceğinin altını çizdi.
Air Liquide'in yatırım hedeflerinin, SOCAR & Turcas Grubu'nun Petkim'e çizdiği vizyon ve hedeflerle bütünüyle örtüştüğüne işaret eden Augustin de Roubin, 2014 yılında devreye alacakları yeni yatırımda, öncelikli olarak Petkim Yarımadası'ndaki üretim tesislerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracaklarını söyledi. Türkiye'nin iç pazarına da satış yapacaklarını sözlerine ekleyen Roubin, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Avrupa Birliği ülkelerindeki büyüme tahminleri olumsuz yönde revize ediliyor. Buna karşılık Türkiye'nin bu yıl yaklaşık %9 oranında büyüyeceği görülüyor. Bu güzel tablo ve cazip iç pazar, Petkim Yarımadası'na yatırım yapmamızda en önemli etken oldu. Air Liquide olarak Türkiye'ye ve Türk iş ortaklarımıza güveniyoruz. Bu yatırım, Türkiye'deki farklı yatırımlarımızın da başlangıcı olacak. Hava-Azot Ünitesi'nin mevcut kapsam içi personeli Petkim'de istihdam edilmeye devam edecek, tüm özlük hakları ise Petkim'de sahip olduğu özlük hakları olacak. Air Liquide'in operasyonları için Petkim personeli, bedeli karşılığında Air Liquide'e hizmet verecek. Personelin talep etmesi durumunda, Air Liquide firmasının personeli olabilme seçeneği de bulunuyor."

KUTU
HAVA-AZOT ÜNİTESİ
PETKİM İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Petkim Aliağa Kompleksi’nde 14 fabrika ve aralarında Hava-Azot Ünitesi’nin de bulunduğu 8 yardımcı tesis bulunuyor. Hava Azot Ünitesi’nde Petkim fabrikalarında kullanılmak üzere farklı özelliklerde hava ve havanın ayrıştırılması ile oksijen ve azot gazları üretiliyor. Oksijen gazı, Etilen Glikol ve Vinil Klorür Monomer (VCM) Fabrikalarına hammadde olarak gönderilirken; Azot gazı kompleksteki tüm fabrikalarda, inert bir atmosferin yaratılması için kullanılıyor. Sıvı ürünler ise acil durumlarda gazlaştırılmak üzere depolama tanklarında tutulurken, ihtiyaç fazlası ise piyasaya satılıyor. 1984 yılında devreye alınan Hava-Azot Ünitesi’nde 1994 yılında kapasite artışı yatırımı yapıldı. 2010 yılında 145 bin 609 Nm3 gaz azot üretimi yapan fabrikada halen 27 mavi yakalı, 4 beyaz yakalı personel istihdam ediliyor.

• Petkim, 3 Nisan 1965 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde kuruldu. Kocaeli'deki Yarımca Kompleksi'nde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı. Daha sonra diğer fabrikalar bunu takip etti.
• Petkim'in ikinci kompleksi, en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak 1985 yılında İzmir-Aliağa'da işletmeye açıldı.
• Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesi; blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci sonucunda, 30 Mayıs 2008 tarihinde 2 milyar 40 milyon dolar bedelle SOCAR & TURCAS Petrokimya A.Ş'ye geçti.
• 50'yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle Türkiye sanayisinin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumunda olan Petkim'in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileri arasında bulunuyor. Petkim, ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi kolu için girdi üretiyor.
• Petkim 2010 yılında net kârını yüzde 14 artırarak 130 milyon TL’ye çıkardı. Şirket bir önceki yıl 114 milyon TL kar açıklamıştı.
• 2010 yılında ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 53 artışla 531 milyon dolar ile bugüne kadar ulaşılan en yüksek rakam yakalandı. Petkim’in 2009 yılı ihracatı 347 milyon dolar seviyesindeydi.
• Geçen yıl üretim yüzde 10 artışla 3 milyon 240 bin ton; net satışlar yüzde 41 artışla 2 milyar 909 milyon TL oldu. Bu rakamlar, 2009 yılında sırasıyla 2 milyon 957 bin ton ve 2 milyar 57 milyon TL düzeyindeydi. Aliağa Kompleksi’ndeki 15 fabrikadan 7’si, kuruluş tarihlerinden bugüne en yüksek üretimi 2010 yılında gerçekleştirdi.
• Kapasite Kullanım Oranı 2010 yılında yüzde 99 seviyesine ulaştı. Bu rakam bir önceki yıl % 91 düzeyindeydi..
• Petkim’in 2010 yılında gösterdiği üstün performans, 2011 yılının ilk altı aylık rakamlarında da kendisini gösterdi. Şirketin net dönem kârı geçen yılın aynı dönemindeki 65 milyon TL seviyesinden % 65 oranında artarak 108 milyon TL olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk yarısında 1 milyar 396 milyon TL olan net satışlar % 72 oranında artarak 1 milyar 934 milyon TL’ye ulaşırken; 2010 yılı ilk yarısında 233 milyon Dolar olan ihracat rakamı %83 artışla 427 milyon Dolara yükseldi. İhracatın toplam ciro içindeki payı %34’e ulaştı.
• Petkim halen İstanbul Sanayi Odası'nın "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 12'inci; Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "En Çok İhracat Yapan 1000 Firma" sıralamasında 20’inci; Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından açıklanan "Ege'nin En Büyük 100 Sanayi Kuruluşu" ve “En Çok İhracat Yapan Firmalar” sıralamasında ise 3'üncü sırada yer alıyor.

Air Liquide, sanayi, sağlık ve çevreye yönelik gazlarda dünya lideri olup, 80 ülkede 43 bin 600 çalışanı ile varlığını sürdürmektedir. 1902’de kurulan şirketin faaliyetleri arasında oksijen, nitrojen, hidrojen ve ender bulunan gazların üretimi yer almaktadır. Bu molekülleri kullanan Air Liquide, mevcut ve gelecek pazarların ihtiyaçlarını öngörerek yatırım yapmaktadır. Grup, gelişebilmek, dinamik büyüme ve istikrarlı bir performans elde edebilmek için sürekli yeniliğe odaklanmaktadır.
Kirlilik yaratan emisyonların kontrol altına alınması, sanayide enerji kullanımının azaltılması, doğal kaynakların geri kazanılıp yeniden kullanılması ya da hidrojen, biyoyakıtlar ve fotovoltaik enerji gibi yarının teknolojilerinin geliştirilmesi yönünde yenilikçi teknolojiler üreten; hastaneler, evde bakım, nozokomiyal enfeksiyonla mücadele için oksijen üretimi gibi alanlarda faaliyet gösteren Air Liquide, yalnızca müşterileri için değil aynı zamanda toplum için değerli uygulamalar geliştirmek amacıyla pek çok ürünü ve teknolojiyi bir araya getirmektedir.
Uzun vadeli bir ortak olan Air Liquide sürdürülebilir, rekabetçi büyüme vizyonunu gerçekleştirmek için gücünü çalışanlarının bağlılığından, müşterilerinin güveninden ve hisse sahiplerinin desteklerinden almaktadır. Air Liquide ekiplerinin, işletmelerinin, pazarlarının ve coğrafik mevcudiyetlerinin çeşitliliği, şirketin gelişimi için somut ve sürdürülebilir bir temel oluşturmaktadır. Ayrıca kendi sınırlarını aşma, yeni bölgelere uzanma ve geleceğini inşa etme becerisini güçlendirmektedir.
Air Liquide, sürdürülebilir gelişme yaklaşımı doğrultusunda yaşamı korumak için, soluduğumuz havanın sunabileceği faydaları keşfetmeye odaklanmıştır. 2010 yılında Grubun geliri 13.5 milyar Euro tutarında gerçekleşmiştir ve bunun %80’inden fazlası Fransa dışındaki bölgelerde kazanılmıştır. Air Liquide, Paris Euronext Menkul Kıymetler Borsası (Bölüm A) listesinde yer almaktadır ve CAC 40 ve Dow Jones Euro Stoxx 50 endekslerinin üyesidir.

KİMYASAL ENDÜSTRİ PARKI YOLUNDA İLK ADIMKİMYASAL ENDÜSTRİ PARKI YOLUNDA İLK ADIMKİMYASAL ENDÜSTRİ PARKI YOLUNDA İLK ADIMKİMYASAL ENDÜSTRİ PARKI YOLUNDA İLK ADIM