PETKİM ULUSLARARASI KARBON SAYDAMLIK PROJESİNE DAHİL OLMAYA KARAR VERDİ

BASIN BÜLTENİ (26.05.2010)

• 2010 YILINI "ÇEVRE VE EMNİYET YILI" İLAN EDEN PETKİM, ÇEVRE KONUSUNDAKİ İDDİASINI ULUSLARARASI PLATFORMA TAŞIYOR

• PETKİM "ULUSLARARASI KARBON SAYDAMLIK PROJESİ"NE DAHİL OLMAYA KARAR VERDİ.

Türkiye'nin ilk ve tek petrokimya üretim tesisi Petkim, yıllık 3 milyon tona yaklaşan üretim kapasitesi ile iç pazar talebinin yüzde 25'ini tek başına karşılıyor.. Son sekiz yılda sadece çevre yatırımlarına 200 milyon Dolar'ın üzerinde yatırım yapan Petkim, bu iddiasını uluslararası platforma taşıma kararı aldı.

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, sera etkisi ve iklim değişikliğine büyük önem verdiklerini belirterek, bu kapsamda şirket genelinde enerji tasarrufu, enerji geri kazanımı gibi konularda pek çok proje yürüttüklerini söyledi. Öztürk, gönüllülük ilkesine dayanan ve 64 trilyon Dolar'ı yöneten 534 yatırımcı kuruluşun içinde olduğu "Uluslararası Karbon Saydamlık Projesi"ne dahil olmaya karar verdiklerini kaydetti.

Projenin sağlıklı yönetebilmesi için veri analizlerine başlandığı bilgisini veren Genel Müdür Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu kapsamda Dokuz Eylül Üniversitesine ölçümler yaptırılarak faaliyetlerimiz sırasında oluşan sera gazı emisyon miktarları belirlendi. Tüm dünyadan 2500 büyük kuruluşun yer aldığı projeye Türkiye'den İMKB-50'de yer alan şirketler davet edilmişti.

Petkim'de gerçekleştirilen enerji tasarrufu çalışmalarında somut projeler hayata geçirilirken, aynı zamanda CO2 emisyonları da azaltılmış oluyor. Bu çalışmalar; ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin de içinde bulunduğu Entegre Yönetim Sistemi'ne göre yürütülüyor"

"Petrokimyasal ürünlerin üretimi aşamasında yaydıkları karbon dioksit eşdeğeri sera gazına karşılık olarak bu ürünlerin kullanımı ile çok daha fazla sera gazı emisyonunu kullanım ömürleri boyunca tasarruf ettiklerini ve bu nedenle küresel ısınma sorununa çözüm sağladıklarını" ifade eden Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk bunu bir örnekle de açıkladı: "Binalarda yalıtım maddesi olarak kullanılan ve bir petrokimya ürünü olan polistiren köpüğün üretimi sırasında 1 birim emisyonuna karşılık olarak 23.3 kat CO2 emisyonunu kullanım ömrü boyunca önlenmiş oluyor."

// TÜRKİYE'NİN İKİNCİ TEHLİKELİ
KATI ATIK YAKMA TESİSİ PETKİM'DE

Öte yandan İZAYDAŞ'tan sonra Türkiye'nin ikinci, bir sanayi kuruluşu bünyesinde faaliyet gösteren ilk tehlikeli atık bertaraf tesisini Aliağa Kompleksi'nde hayata geçiren PETKİM, kendi atıklarının yanında, bölgedeki sanayi kuruluşlarına da hizmet veriyor. PETKİM bünyesinde yer alan ve 25 milyon dolara mal olan Tehlikeli Atık Yakma Tesisi ise 2008 sonu itibarıyla 5204 ton katı atık, 372 ton yağlı atık ve 2772 ton çamuru bertaraf etmiş durumda. Tesisin tam kapasiteyle çalıştığında 42 kg/cm2 basınçta 355 derece sıcaklıkta saatte 11,5 ton yüksek basınçlı su buharı üretimi gerçekleştirdiği bilgisini veren Öztürk, elde edilen buharın ise Kompleks içindeki diğer fabrikalarda kullanılarak hem enerji verimliliği hem de ekonomiye katkı sağladıklarını hatırlattı.

// 2010 YILI PETKİM'DE "ÇEVRE
VE TEKNİK EMNİYET YILI"

Aliağa-Nemrut Körfezi kıyısında kurulu olan Petkim'in deniz kirliliğinin önlenmesine de büyük önem verdiğini sözlerine ekleyen Öztürk, bu alanda yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi: "Ülkemizin 1990 yılında taraf olduğu 'Gemilerden Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (MARPOL)' kapsamında 'Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' yayınlandı. Petkim Limanı bu yönetmelik gereği 2005 yılında Çevre ve Orman Bakanlığından 'Atık Kabul Tesisi Lisans Belgesi'ni alan ilk kuruluş oldu."
2010 yılını Petkim'de "Çevre ve emniyet yılı" ilan ettiklerini anımsatan Hayati Öztürk, bir dizi etkinlikle dikkatleri bir kez daha çevre ve iş güvenliğine çekecekleri vurguladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 5 Haziran Dünya Çevre gününü Şirket içinde kutlayacakları bilgisini veren Öztürk, bu yıl beşincisi yapılan "Çevre dostu fabrika Yarışması"nın ödülünün de aynı gün düzenlenecek törenle sahibini bulacağını sözlerine ekledi.

PETKİM, YENİ FOÇA'DA 11 BİN
FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDU

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, 30 yıldır Petkim arazisi içinde korunan, kızıl ve fıstık çamlarından oluşan 1 milyon 51 bin ağaca ilave olarak Yeni Foça'da geçen yıl yanan orman alanının yeniden ağaçlandırılması çalışmalarına destek vererek çevre konusundaki duyarlılıklarını kanıtladıklarına dikkat çekti. Çağdaş Azerbaycan'ın kurucusu ve merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in adını taşıyan ormana ilk fidanların dikildiğini anımsatan Öztürk, 75 dekar alanda 11 binin üzerinde fidanı toprakla buluşturduklarını, bu girişimlerinin bölgedeki diğer sanayi kuruluşlarına da örnek teşkil ettiğini sözlerine ekledi.