PETKİM'İN İLK ALTI AYDA NET KARI %65 ARTTI

BASIN BÜLTENİ (15.08.2011)

• PETKİM’İN İLK ALTI AYDA NET KÂRI %65 ARTARAK 108 MİLYON TL, İHRACATI %83 ARTARAK 427 MİLYON DOLAR OLDU.

• GENEL MÜDÜR HAYATİ ÖZTÜRK: “ORTADOĞU VE AFRİKA’DA YAŞANAN BELİRSİZLİKLER, GLOBAL BÜYÜMEYE İLİŞKİN KAYGILARI ARTIRDI.

Petkim’in 2011 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçları açıklandı. Buna göre şirketin net dönem kârı geçen yılın aynı dönemine göre % 65 oranında artarak 108 milyon TL olarak gerçekleşti. Güçlü satış performansı ve ürün fiyatlarındaki artışla birlikte, Petkim’in 2011 yılı ilk altı ayda cirosu ise önceki yıla göre %39 artarak 1.934 milyon TL’ye ulaştı.

2011 yılının ilk altı ayına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, bu dönemde şirketin satışlarının geçen yıla göre %39 artarken satış maliyetlerinin %37 artarak 1.739 milyon TL olarak gerçekleştiğini söyledi. Bu artışın temel nedeninin maliyetler içinde önemli yer tutan Nafta fiyatındaki yükseliş olduğuna dikkat çeken Öztürk, petrokimya sektörünün küresel perspektifine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“İlk çeyrekte Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan politik belirsizlikler ve gelişmekte olan ekonomilerdeki büyüme paralelinde artan petrol fiyatları ve maliyetlere rağmen sektörde yaşanan üretim sorunları, devreye alınması beklenen yeni yatırımlardaki gecikmeler, doğal felaketler ve bakım duruşları arzın beklenenden düşük gerçekleşmesine yol açtı. İlk çeyrekte artan taleple birlikte marjlar olumlu etkilendi. Ancak 2011 yılı ikinci çeyreğinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan politik belirsizlikler ile petrol fiyatları 120 Dolar seviyelerine ulaşırken Çin başta olmak üzere Asya ve diğer gelişmekte olan ülke ekonomilerinde artan enflasyona karşı alınan sıkılaştırıcı para politikaları, global büyümeye ilişkin kaygıları artırırken talepte de daralmaya yol açtı. Azalan talep ile fiyatlar düştü, artan hammadde maliyetlerine bağlı olarak ikinci çeyrek kar marjları olumsuz etkilendi.”

Brüt kâr marjının 2010 yılı ilk yarısında %8.7 iken 2011 yılında operasyonel verimliliklerin de etkisiyle %10.1’e yükseldiğine dikkat çeken Genel Müdür Öztürk, brüt kârın ise %60 oranında artarak 196 milyon TL’ye ulaştığını sözlerine ekledi.

2011 YILININ İLK YARISINDAN SATIRBAŞLARI

• İkinci çeyrekte net dönem karı ise geçen yılın aynı dönemine göre %31, bir önceki çeyreğe göre %60 azalarak 31 milyon TL gerçekleşti.
• 2011 yılı ikinci çeyreğinde satış miktarı bir önceki yıla göre %5.5 arttı, bir önceki çeyreğe göre ise bakım duruşunun da etkisiyle %15 azalarak 406 bin ton gerçekleşti.
• Petkim 2011 yılının ilk yarısında geçen yıla göre %66 artarak 172 milyon TL Faiz, Vergi ve Amortisman Öncesi Kâr ( FVAÖK) değeri yaratırken FVAÖK marjı %8.9 seviyesinde gerçekleşti.
• Satış miktarı, önceki yılın ilk yarısına göre %14 artarak 873 bin ton gerçekleşti.
• 2010 yılı ilk yarısında 233 milyon $ olan ihracat değeri 2011 ilk yarısında önceki yıla göre %83 artarak 427 milyon $ gerçekleşti. İhracatın toplam ciro içindeki payı artarak %34 seviyelerine geldi.
• Şirket 2011 yılı ilk yarıyılında kapasite artışı ve teknolojik iyileştirmelere yönelik 52 milyon $ yatırım harcaması gerçekleştirdi. Yatırım rakamının bu yıl sonuna kadar 131 milyon Dolara ulaşması bekleniyor.

ÖZET GELİR TABLOSU  (Milyon TL)

1 Y 2011

1 Y 2010

% Değişim