PLASTİK ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

GELECEĞİMİZ, PLASTİK ATIKLARIN ENERJİYE DÖNÜŞÜMÜ
İLE AYDINLANACAK

www.gelecekaydinlaniyor.com

Kuruluş amacı “Enerji Verimliliği” konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmak ve bilinçlendirmek olan Türkiye Enerji Verimliliği Meclisi (TEVEM) ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER), “Plastik Atıklar Geleceğimizi Aydınlatıyor” sloganı ile plastik atıkların enerjiye dönüşümü konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yapmayı hedefleyen kampanyasını Petkim’in ana sponsorluğunda Çevre Haftası ile başlattı.

Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) ve Türkiye Enerji Verimliliği Meclisi’nin (TEVEM) 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Petkim ana sponsorluğunda ülke genelinde başlattığı “Plastik Atıkların Enerjiye Dönüşümü” kampanyası tanıtım toplantısı 3 Haziran 2011 Cuma günü İzmir–Aliağa’daki Petkim Gazi İlköğretim Okulu’nda düzenlenen törenle kamuoyu ile paylaşıldı.

Enerji Verimliliğini günlük yaşamda 7’den 70’e herkesin tanıyarak kullandığı “Plastik” üzerinden anlatmayı hedefleyen kampanya ile Türkiye Enerji Verimliliği Meclisi ve Enerji Verimliliği Derneği’nin ilk toplumsal bilinçlendirme çalışmasına imza attığı belirtildi.
Kampanya kapsamında, sera gazı emisyonlarının artışında ilk iki sırada “Enerji Üretimi” ve “Atıklar”ın yer alması nedeniyle, “Atıklar”ın enerjiye dönüştürülmesine vurgu yapılırken, kampanyanın kadınlar ve çocuklar aracılığı ile tüm bireylere bugüne kadar verilen mesajlardan farklı bir şekilde günlük hayatta sürekli kullanılan objeler üzerinden anlatılacağı belirtildi.

Atıklardan enerji elde edilmesinin 2012 yılı ve sonrasında dünyada iklim değişikliği ile mücadelede düşük karbon ekonomilerine geçişin hızlandığı, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yanı sıra atığın enerji olarak değerlendirildiği bir dönem olarak nitelendirildiğinde büyük önem taşıdığı belirtilirken, Türkiye’deki enerji tüketimindeki artış ve "Atık Yönetim Sisteminin Yetersizliği"nin sera gazı emisyonlarının iki önemli sebebi olduğu belirtildi.

Toplantıda konuşan ENVER Derneği Genel Başkanı ve TEVEM İcra Kurulu Başkanı Erkan Gürkan, Türkiye’de toplamı 350.000 tonlara ulaşan plastik atıkların enerjiye dönüştürülmesi halinde 3.4 milyar kWh enerji elde edilmesi ve 1.5 milyon kişinin yıllık enerji ihtiyacının karşılanmasının mümkün olduğuna dikkat çekerek, ”Türkiye’nin 2010 yılı enerji tüketim miktarı ise 208 milyar kWh’tir. Enerji verimliliği sağlayacak söz konusu projemiz kapsamında atıklardan elde edilmesi planlanan enerjinin basit bir yaklaşımla ülkemizin elektrik tüketiminin yaklaşık %2’ sini karşılamasının mümkün olduğu görülmektedir.” dedi.

SOCAR & TURCAS Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz tarafından basınla paylaşılan kampanya sunumunda ise, ülke genelinde yaygın olarak kullanılan ve "Evimizdeki Tehlikeli Atıklar El Kitabı"nda belirtilen plastik atıkların toplanması ve geri dönüştürülmesi mümkün olmayan atıkların enerjiye dönüşümünün nasıl işleyeceği anlatıldı.

Kampanyanın, enerji verimliliğinin artırılması konusundaki diğer çalışmalarda öncü rol oynaması ve enerji verimliliği çalışmalarına faydalı olmasını dileyen Kenan Yavuz, ülke çapında gerek kamu, gerek özel sektör, gerekse sivil toplum kuruluşlarının desteği ile kartopu şeklinde büyüyerek ülke genelinde ses getireceğine inanılan kampanyaya öncelikle ev hanımlarının kulak vermesi gerektiğini kaydetti.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve ENVERDER Başkan Vekili Ali Y. Koç da, plastik atıkların toplanması ve enerjiye dönüşümüne yönelik ulusal bir hedef belirlenmesi gerektiğini söyledi. “Türkiye bu işi dünyada en iyi yapan ülkelerden biri olmalıdır” diyen Koç, kampanyanın ulusal ölçekte başarılı olması için toplumun tüm kesimlerini göreve çağırdı. Ali Y. Koç, şu görüşleri dile getirdi: “Kampanyanın bir ilkokuldan başlaması benim için en az kampanya kadar önemli. Bir gelişmişlik göstergesi olan plastik atıkların ayrıştırılması ve enerjiye dönüşümü bilincinin, ulusal ölçekte başarılı olabilmesi, daha bilinçli bir jenerasyonun çocuklarımız eliyle güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Plastiklerin çevreci özelliğinin öne çıkmasında ve yanlış önyargıların kırılmasında bu kampanyanın çok önemli etkisinin olacağını düşünüyorum.”

Toplantı sonunda kampanyaya inanan ve sonuna kadar destek olan ana sponsor Petkim’e ve diğer destekçileri oluşturan Advansa, Aksa, Artenius, Akdeniz Kimya, Bak Ambalaj, Bil Plastik, Boytek, Meltem Kimya, Naksan, Süper Film ve Zorlu Holding’e, plastik sektörünün iki önemli sivil toplum kuruluşu olan PAGEV ve PAGDER’e, kampanyayı hazırlayarak uygulayan Beyaz Sosyal Sorumluluk ve İletişim Danışmanlığı’na; kampanyaya gönüllü destek veren sanatçılar Oya Başar, Nilgün Belgün, Nilgün Kasapbaşoğlu, Neşe Erberk ile Ayşe Tüter ve Kampanya Karekteri PEJİ’yi seslendiren Mehmet Ali Erbil’e teşekkür plaketleri verildi.

Editöre Bilgi Notu:

Yapılan araştırmalara göre;

• 1 lt. Şeffaf Bulaşık Deterjanı = 20 gr > 1.000.000 Adet Şeffaf Bulaşık Deterjanı 120 kişinin 1 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak enerji sağlanabilmektedir.
• 1 lt. Çamaşır Suyu Şişesi = 109 gr > 1.000.000 Adet Çamaşır Suyu Şişesi 654 kişinin 1 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak enerji sağlanabilmektedir.
• 750 ml. Sıvı Sabun Şişesi = 86 gr > 1.000.000 Adet Sıvı Sabun Şişesi 516 kişinin 1 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak enerji sağlanabilmektedir.
• 750 ml. Yer Temizleyicisi Şişesi = 66 gr > 1.000.000 Adet Yer Temizleyicisi Şişesi 396 kişinin 1 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak enerji sağlanabilmektedir.
• 1 ton deterjan kutu kapağı > 11030 kcal enerji > 73 kişinin bir aylık elektrik enerjisi ihtiyacına eşdeğer enerji elde edildiği tespit edilmiştir.
• Yapılan araştırmalarda son 10 yılda Türkiye'deki hane sayısının yüzde 20'lik bir artışla 18 milyonlara çıktığı belirlenmiştir. Bu da 18 milyon haneye bu ürünlerden en az birinin girdiği anlamına gelmektedir.

NOT: Yukarıda verilen bilgilere göre hane bazında yapılan her hesaplamalarda bir evde 4 kişinin yaşadığı öngörülmektedir. Enerji hesaplamaları yapılırken kullanılan plastik ambalajların malzeme türleri, ağırlıkları ve kalorifik değerleri baz alınmıştır.

Evsel tehlikeli atıklar, evlerde kullanılmak üzere satın alınan tehlikeli ürünlerin uygunsuz kullanılması veya bertaraf edilmesi sonucu oluşur. Bu atıklar konsantrasyonu, fiziksel ve/veya kimyasal özelikleri nedeniyle insan ve çevre sağlığına potansiyel tehlikeler sunmaktadır.

Başlıca Evsel Tehlikeli Atıklar (ETA);

• Ev temizleyicileri,
• Otomobil ürünleri,
• Ev bakım ürünleri,
• Bahçe ürünleri,
• Elektronik ürünler çeşitli ürünler.

İstanbul’da yapılan bir çalışmada, İstanbul geneli için ETA’nın yüzde 0,7 oranında ve kişi başına günlük ETA üretim miktarının 2,89 gr. olduğu görülmüştür.

ETA’nın ;

• % 41,6’sını ilaç atıkları,
• % 13,5’ini temizlik malzemeleri,
• % 13,5’ini medikal şampuanlar,
• % 12,9’unu piller,
• % 3,5’ini boyalar,
• % 1,3’ünü aerosoller,
• % 0,5’ini yapıştırıcılar,
• % 0,1’ini boru açıcılar oluşturmaktadır.

Ürünün etiketinde belirtilen bazı ifadeler ürünün tehlikeli olup olmadığını belirlemek için en kolay yöntemdir. Etiketlerde bulunan;

'ZEHİR' ifadesi en yüksek tehlike seviyesi için kullanılmakta ve ürünün yüksek derecede toksik olduğunu ifade etmektedir.

'TEHLİKE' ifadesi, ürünün toksik veya parlayıcı/tutuşabilir veya korozif oluğunu belirtmektedir.

'UYARI' veya 'DİKKAT' ifadeleri ise ürünün toksik, korozif, reaktif veya tutuşabilir olabileceğini, ancak diğer iki durumdaki kadar yüksek tehlike barındırmadığını ifade etmektedir.

Günlük hayatımızın içinde bulunan tehlikeli evsel atıklara ağız yoluyla, soluma veya deri teması yoluyla maruz kalma sonucu çeşitli akut veya kronik sağlık etkileri ortaya çıkabilmektedir.

PLASTİK ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞÜYORPLASTİK ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞÜYORPLASTİK ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞÜYORPLASTİK ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞÜYORPLASTİK ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR