TÜRKİYE'NİN İHRACATÇILARI PETKİM'DE BULUŞTU

BASIN BÜLTENİ (01.08.2010)

• TÜRKİYE’NİN İHRACATÇILARI PETKİM’DE BULUŞTU
• PETKİM GENEL MÜDÜRÜ HAYATİ ÖZTÜRK: GELECEĞİ KONUŞAN; HAYALLERİ VE RÜYALARI OLAN ENDER ŞİRKETLERDEN BİRİYİZ.
• TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ: SOCAR & TURCAS GRUBU’NUN PETKİM’DE YAPACAĞI YATIRIMLARLA CARİ AÇIK VE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK.
• EİB BAŞKANI MUSTAFA TÜRKMENOĞLU: DÖVİZ KURU, SADECE İHRACATÇININ DEĞİL, TÜM TÜRKİYE’NİN SORUNU.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) geleneksel olarak her ayın ilk günü açıkladığı İhracat Rakamları Töreni'ne bu ay Petkim ev sahipliği yaptı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ve yönetim kurulları ile İzmir ve Aliağa iş dünyası temsilcilerinin katıldığı törenin açılış konuşmasını Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk yaptı.
Bu önemli törene ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Öztürk, "Henüz bir hafta önce Ankara'da rafineri lisansımızın törenini gerçekleştirdik. Sizleri bugün Aliağa'da ağırlamak, bu mutluluğumuzu daha da artırıyor. Yapmayı planladığı yatırımlarla Türkiye'de geleceği konuşan, hayalleri ve rüyaları olan ender şirketlerden biri olan Petkim'e Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verdiği desteği çok önemsiyoruz ve çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Petkim'in sahibi olan SOCAR & TURCAS ortaklığının büyüme ve yatırım planlarını tamamladığına ve yol haritasını belirlediğine dikkat çeken Hayati Öztürk, "Türkiye'nin En Büyük Yerlileştirme Projesi" olarak adlandırdıkları Ege Rafinerisi ile Petkim'in Avrupa'nın en önemli üretim üslerinden biri olacağını vurguladı.

// "DIŞA BAĞIMLILIĞI
AZALTACAĞIZ"

Türkiye'nin üretim, ihracat ve istihdam odaklı bir stratejiye gereksinim duyduğunu belirten Hayati Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Global ekonominin sürekli gelişen ve değişen rekabet koşullarında kümelenme modelini gerçekleştireceğiz. Petkim sahası içinde, konularında uzmanlaşmış ve katma değeri yüksek özel ürünler üretecek firmaları bir araya getirmeyi, nitelikli yan sanayi oluşturmayı ve hepsinden önemlisi dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz. Yerli üreticilerimiz ve tedarikçilere pazar imkânı yaratacak üniversite-sanayi işbirliği ile daha fazla bilgi ve teknolojiyi yerlileştireceğiz. Böylelikle ülkemiz kimya ve petrokimya sanayisinin rekabet gücünü artırarak ülke ekonomisine daha çok katkıda bulunacağız."

// “ÜRETİME DESTEK VERMEK
İÇİN BUGÜN PETKİM’DEYİZ”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de yaptığı konuşmada Petkim'e gelme nedenlerinin “Türkiye'de üretime verdikleri desteği bizzat göstermek” olduğunu belirtti. Petkim'in "Cumhuriyet tarihinde tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımını" gerçekleştirmeye hazırlandığına işaret eden Başkan Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu proje ülkemizin en büyük yerlileştirme projesi olacak.

Yatırımın miktarı ve konusu Türkiye ve İzmir için çok önemli bir gelişme. Son yıllarda hammadde temininde ithâl ürünlere bir kaçış var. Döviz kurundaki yapay gelişmeler, ithalâtı cazip kılıyor. Üretici de daha ucuz olduğu için yabancı hammaddeye yöneliyor. Bunun sonucunda da dış ticaret açığımız bir türlü kapanmıyor. Petkim’in hammadde bağımlılığını azaltması için yatırım kararı alması çok güzel bir haber. Biz buna çok sevindik. Bunun anlamı daha az dış ticaret açığı demek. Bunun anlamı daha az cari açık demek. Çünkü Petkim'in hesaplarına göre Türkiye'nin cari açığında 5 milyar dolarlık azalma olacak. Bunun anlamı daha fazla istihdam demek. Zaten, Petkim Cumhuriyetin 100. yılında 10 bin kişilik doğrudan istihdama ulaşmayı kendisine hedef koydu. Bu istihdamın İzmir ve Ege ekonomisine katkısı tartışılmaz. Biz bu hedefe ulaşacağına tüm kalbimizle inanıyoruz. Petkim'i bu büyük yatırım için tekrar kutlarken Türkiye'nin bunun gibi çok büyük yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirtmek istiyorum."

// “KUR, İHRACATÇININ DEĞİL
TÜM TÜRKİYE’NİN SORUNU”

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise, 2009 yılında Türkiye'nin gerçekleştirdiği 101.6 milyar Dolar ihracata Ege İhracatçı Birlikleri'nin 6.5 milyar Dolar katkıda bulunduğunu, bu rakamın yüzde 6.3'lük paya karşılık geldiğini hatırlattı.
EİB bünyesinde bulunmayan sektörlerde faaliyet gösterdikleri için yaptıkları ihracat diğer ihracatçı birliklerince kayda alınan firmaların ihracatı dikkate alındığında, bu rakamın 10 milyar doları geçtiği bilgisini veren Türkmenoğlu, "Bu sektörlerin başında kimya, otomotiv ve yan sanayisi ile elektrik-elektronik sektörleri geliyor.

Birliğimiz çatısı altında Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin kurulması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.
TİM'in kur ve kısa vadeli sermaye hareketleri konusundaki taleplerinin, finans kesimi temsilcileri tarafından da kabul edilmeye başlandığını kaydeden Türkmenoğlu, bu sorunun sadece ihracatçının değil tüm ülkenin sorunu olarak görülmesi gerektiğine değindi. "Mevcut kur rejimi içindeki araçların tam olarak kullanılmasını ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini artırmasını talep etmekteyiz" diyen Türkmenoğlu, bunun uygulanmaması durumunda ise sürekli olarak değerlenen bir TL ile Türkiye'nin küresel pazarlarda tutunmasının mümkün olamayacağına ve iç pazarın ithalat cazibeli hâlde kalmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

KUTU

// İŞADAMLARI VE BASIN MENSUPLARI
PETKİM KOMPLEKSİNE HAYRAN KALDI

İhracat rakamlarının açıklandığı tören sonrasında Petkim Aliağa kompleksi; SOCAR & TURCAS Enerji CEO’su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Genel Müdür Hayati Öztürk ve Üretim Grup Müdürü Nihat Gürbüz’ün anlatımları ile davetlilere gezdirildi. Özellikle rafineri yapılacak saha ile davetlilerin yoğun ilgisini çekerken, tehlikeli atık yakma tesisi, Petkim Limanı ve AYPE-T fabrikasında ziyaretçilere ayrıntılı bilgiler verildi.

• SOCAR & TURCAS Enerji çatısı altında faaliyetlerini sürdüren SOCAR & TURCAS Rafineri A.Ş şirketi tarafından Petkim Aliağa Kompleksi içinde 1375 dönümlük arazide kurulacak.
• Hammadde güvenilirliği ve ithalâta bağımlılık zincirini kırmak için çok büyük önem taşıyor.
• Ege Rafinerisi, petrokimyanın ana hammaddeleri olan Nafta, LPG ve Ksilenler’in yanında; Türkiye’nin bütünüyle ithalâta bağımlı olduğu Motorin, Jet Yakıtı gibi ürünleri de üretecek.
• Yılda yaklaşık 10 milyon ton ham petrol işleyecek.
• İnşa aşamasında 7 ilâ 13 bin, faaliyet aşamasında yaklaşık 1000 kişilik istihdam sağlayacak. Çarpan etkisi düşüldüğünde, bölgede en az 10 bin insan bu ekonomik aktiviteden yararlanacak.
• 2014 yılı sonunda devreye alınması hedefleniyor.

KUTU KUTU

TEMMUZ AYI İHRACATI
YÜZDE 5.97 ARTTI

TİM verilerine göre Türkiye'nin temmuz ayında ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.97 artışla 9 milyar 417 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk yedi ayındaki ihracat ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.14 artışla 64 milyar 239 milyon dolara yükselirken, son bir yıllık ihracat 109 milyar 596 milyon oldu.

Temmuz ayında en fazla ihracatı sırasıyla, 1 milyar 382 milyon dolar ile Otomotiv Endüstrisi, 1 milyar 377 milyon dolar ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon ve 1 milyar 90 milyon dolar ihracat ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörlerimiz gerçekleştirdi.
Temmuz ayında en fazla ihracat artışını yüzde 43,59 ile Fındık ve Mamulleri, yüzde 38,35 ile Tütün ve Mamulleri ve yüzde 32,06 ile Madencilik sektörleri yakaladı.