PETKİM'DEN İLK ÇEYREKTE 54 MİLYON TL BRÜT KÂR

BASIN BÜLTENİ (03.05.2013)

• PETKİM’DEN İLK ÇEYREKTE 54 MİLYON TL BRÜT KÂR
• GENEL MÜDÜR SADETTİN KORKUT:
“İLK ÇEYREKTE MARJLARDA YAŞANAN DÜZELME BRÜT KÂRLILIĞIMIZA OLUMLU YANSIDI. BU SEYİR DEVAM EDERSE, KÂR HEDEFLERİMİZİ TUTTURACAĞIZ. BU YIL 1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT HEDEFLİYORUZ.”

Petkim’in 2013 yılının ilk üç ayına ilişkin finansal sonuçları açıklandı. Buna göre şirketin elde ettiği brüt kâr, %5.4’lik marjla bir önceki yıl ve bir önceki çeyreğe göre ciddi oranda iyileşme gösterdi. Geçen yılın ilk çeyrek dönemine göre %149, bir önceki çeyreğe göre ise %91 artan brüt kâr 54 milyon TL oldu.

Petkim’in cirosu ise yılın ilk çeyreğinde, 2012 yılının son çeyreğine göre %6 artmasına rağmen; zayıf talep, ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki azalışın etkisiyle önceki yıla göre %18 azalarak 990 milyon TL olarak gerçekleşti. Satılan malın maliyetleri, bir önceki çeyreğe göre %3 artmasına rağmen, önceki yıla göre %21 azalarak 936 milyon TL oldu.

Şirketin finansal sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, petrokimya sektöründe yaşanan durgunluğun, ilk üç aylık dönemde şirket cirosunun düşük seyretmesine neden olduğunu, buna karşılık kar marjlarının olumlu etkisiyle brüt kârda artış yaşandığını söyledi.

İlk çeyrekte %4,2 marjla 42 milyon TL FVAÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kâr) ve 3 milyon TL net dönem kârı yarattıklarını kaydeden Korkut, aynı dönemde yüzde 86 kapasite kullanım oranı ile çalıştıklarını vurguladı. Satış miktarlarının bir önceki çeyreğe göre %7 artarak 402 bin tona ulaştığını açıklayan Korkut, şu değerlendirmeyi yaptı:

// İLK ÜÇ AYDA 20 MİLYON $ YATIRIM,
YÜZDE 86 KAPASİTE KULLANIM ORANI

Bu yılın ilk üç ayında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik 20 milyon Dolar yatırım harcaması gerçekleştirdik. İhracatta ise 2012 yılında kaydettiğimiz ivmemiz sürüyor. İhracatımız, bu yılın ilk çeyreğinde 231 milyon Dolar olarak gerçekleşirken, ihracatımızın toplam ciromuz içindeki payı %42 oldu. Bu yılı da 1 Milyar Doların üzerinde bir ihracat rakamıyla kapatacağımızı öngörüyoruz. Kâr marjlarındaki iyileşme devam ederse, finansal sonuçlarımızın gerçek başarımızı gösteren bir noktaya yükseleceğini düşünüyoruz.

ÖZET GELİR TABLOSU  (Milyon TL)

1Ç 13

Net Kar Marjı (%)

0,3